Neplogo
Met deze nieuwsbrief maak je kans op een interessant boek, tellen we af naar de (school)vakantie en zijn we op zoek naar uitbreiding van de redactie 😊 Ook linken we naar 2 onderzoeksrapporten. Kortom, deze ronde weer een hoop leesvoer.

Nog bijna 3 weken en dan begint de zomer (vrijdag 21 juni). Mooi weer, af en toe een BBQ en misschien heb je vakantieplannen. Kortom, lekker vooruitzicht.

En heb je het al hoog in je bol? Kijk dan eens op https://rotterdamsedakendagen.nl/

Doof & blind
In een oproep gaf de webmaster van Doofblindennieuws.nl en Doofblindenagenda.nl aan dat vanwege diverse redenen gestopt werd met de websites, tenzij iemand het stokje over kon nemen. Voor Stichting Slakkenhuis direct reden om een e-mail te sturen en na wat heen en weer e-mailen, is Stichting Slakkenhuis eigenaar/beheerder van de bovenstaande websites. Informatie voor de auditief beperkte doelgroep is van groot belang, daarom zetten wij deze websites graag voort.

Doof en blind, hoe gaat dat dan met communiceren?
Dat hangt af van de mate van doof- en blindheid. Tactiele gebarentaal (voormalige vierhandengebarentaal) is een communicatiemiddel voor doofblinden die met gebarentaal zijn opgegroeid.
Wat is Social Haptic Communication?
Met haptische tekens wordt het mogelijk de “gewone” communicatie met de doofblinde persoon aan te vullen met belangrijke situatie informatie die vaak niet uitgesproken wordt. Dit gebeurt vooral via afgesproken tekens, haptises op het lichaam: Uittekenen van de ruimte, allerlei sociale boodschappen en gegevens rond mimiek en gedrag.
Als je hier meer over wilt weten, kun je zaterdag 22 juni 2019 naar een bijeenkomst gaan (Nijmegen), lees verder op https://doofblindenagenda.nl/social-haptic-communication/
boek-eenenaloor
Het boek 'Een en al Oor' dringt aan op inclusie van slechthorenden en doven.
Wies Groeneveld schrijft in 'Een en al Oor' over het belang van horen in onze maatschappij. En wat minder horen betekent. Meedoen en erbij horen is voor slechthorende en dove mensen van essentieel belang.'Goedhorende mensen', maar ook werkgevers, zijn na het lezen van dit boek beter in staat om te begrijpen wat dove en slechthorende mensen meemaken. Door de vele informatie en ervaringen is het boek voor iedereen een verrijking en tevens een naslagwerk.
Slakkenhuis heeft in de voorbereidende fase van dit boek een heel klein steentje bijgedragen, zo is het concept een paar keer ‘tegengelezen’ en van feedback voorzien. Slakkenhuis staat dan ook een paar keer in het boek :-), evenals vele andere nuttige bronnen/ instanties! Kortom, een boek dat je vast wilt lezen, of wat verdieping/ verheldering biedt voor goedhorenden. Daarom hebben we 2 extra boeken aangeschaft en maak jij kans een exemplaar te krijgen.
Wat moet je hiervoor doen?
Stuur voor 15 juni 2019 een e-mail naar info@slakkenhuis.org waarin je aangeef voor 3 maanden redactielid te willen worden. Klinkt heel ‘gewichtig’, maar dat valt best mee. Het gaat met name om het vergaren van nieuws dat interessant is voor auditief beperkten/doofblinden. Daarmee kunnen we de nieuwsbrief voorzien van nuttig of leuk nieuws. Als je een voorzet maakt, kan een ander redactielid het item verder uitwerken. Kortom, half uurtje (?) werk in de maand. En heb je een nuttige aanvulling voor: https://www.slakkenhuis.org/links/overig/facebook/ Dan horen we dat ook graag!

Liever gelijk zelf het boek ‘Een en al oor’ bestellen? Dat kan ook!
Ken je iemand met een gehooraandoening en wil je er meer over weten? Het boek 'Een en al oor' is op 15 mei 2019 verschenen en is verkrijgbaar voor € 19,95, exclusief verzendkosten. Je kunt het boek bestellen via de website https://webwinkel.b2bkrant.nl
Over Songfestivals, theaters en musea
Museumbezoek, theaterbezoek of andere muziekvoorstellingen, steeds vaker zie je er een ‘gebarentolk’ bij.
Volgens de auteur was het optreden van de tolk leuker dan die van de band 😊
https://nos.nl/artikel/2283480-gebarentolken-stalen-de-show-op-bevrijdingspop-tolk-leuker-dan-de-band.html
Ook bij het songfestival is er gebruik gemaakt van tolken. Lees in de blog van Willem wat hij er van vond.😉
Liever een combi van museum, muziek en tolk, kijk dan voor een van de middagen op:
https://prinsenhof-delft.nl/ontdek-het-museum/activiteiten/muzikale-rondleiding-in-gebaren
En de lijst met 'Theatervoorstellingen met tolk' is weer accuraat bijgehouden op theatermettolk.nl
BBQ
Zaterdag 22 juni, 15.00 uur is er een mini BBQ (in de tuin), Rotterdam (Slinge). Er kunnen er nog een paar bij. Meer weten: stuur een berichtje – contactformulier – dan hoor je binnen 24 uur of er nog plek is.
Leesvoer
Signo Ergo Sum, de belangenorganisatie voor dove en slechthorende studenten, deed in 2018 onderzoek naar ervaringen van dove en slechthorenden die studeren in Nederland. Studenten noemden verschillende belemmeringen, waaronder de inzet van tolken maar ook hinder van achtergrondgeluiden en het ontbreken van ondertiteling bij gebruik van filmpjes.
Download: “Onderzoek naar ervaringen van dove studenten”, (pdf, 21 pagina’s)

En lees hier meer over gehoorschade: “Wat Werkt dossier – Preventie van gehoorschade”, (pdf, 42 pagina's)
Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot - logo 1
facebook twitter linkedin website email 
MailPoet