Hier staat normaal een logo, maar je browser laadt afbeelding niet snel genoeg, sorry.
Foto’s, kerstmarkt, etentjes, uitjes, tips en weetjes, en alweer een nieuw project van Slakkenhuis. Of doe mee aan de Mutesound Academy. Het komt allemaal aan bod in deze nieuwsbrief.

Tip van de maand

Tijdens een bijeenkomst voor doofblinden waar uitleg werd gegeven over BHV-ers liepen de sprekers met een veiligheidshesje met de tekst ‘Ik ben doof’ op hun rug en op de voorkant ‘Spreek duidelijk en langzaam’. Eigenlijk best wel handig. Pak daarom een veiligheidshesje uit de auto (er van uitgaande dat je er eentje hebt) en je kunt zelf een soortgelijk hesje maken. Met een dikke marker-stift en vaste hand kom je ver. Blijft nog de vraag hoe je dit ‘beter’ in het donker kunt regelen? Dan is de tekst waarschijnlijk niet (goed) te lezen. Wellicht heeft een van de lezers hier een goede tip voor?
Veiligheidshesje_Slechthorend_of_doof

Kort nieuws 😊

Paragliden 2020 update
Inmiddels zijn er al 6 deelnemers. Het maximum is 10. Slechthorend/ doof en ook zin om mee te gaan, lees hier dan snel verder. Vol = Vol. Lees hier meer info.

Foto’s P.J. Evertseschool/ Auris college reünie
De foto’s staan al op de website, klik hier voor een totaaloverzicht. Hoewel de opkomst een stuk lager was dan de vorige reünie, was het wederom een gezellige meeting.
Slakkenhuis.org/pje-2019/ Na afloop waren er weer diverse groepen die nog lekker gingen dineren in een restaurant. Ook zijn weer contacten aangehaald en (Facebook)gegevens uitgewisseld. Liever een goede schoolvriend(in) dan een verre buur..

LEF restaurant - meld je nog snel even aan!

Woensdag 6 november 2019, 17.30 uur gezellig aanschuiven? Dat kan! De metro stopt bijna letterlijk voor de deur! Lees hier meer...

Doven en beheersing Nederlandse taal
Mieneke houdt een pleidooi voor een toegankelijke chatfunctie voor doven en slechthorenden. Lees hier meer...


TheaterMetTolk
En vergeet niet te kijken naar de nieuwe toevoegingen.

Project 2021

Dat klinkt een beetje vaag :-) maar is het nieuwste project van Stichting Slakkenhuis.
Lees hier meer over dit super uitdagende project en wie weet krijg jij ook zin om mee te doen!

Stichting MuteSounds

organiseert dit jaar voor het eerst de MuteSounds Academy (Pilot).
De afgelopen jaren hebben we ontdekt dat doven en slechthorenden het liefst hun eigen festival of feest willen organiseren, en daar willen we ze graag in gaan begeleiden! Daarom is de MuteSounds Academy opgericht. Voor dit jaar zijn zij nog op zoek naar deelnemers - tussen de 18-35 jaar - die aan deze pilot mee willen doen (start in december). Klik hier voor meer info.

Bloggers gezocht

Nog steeds staat op het Slakkenhuis-lijstje een bloggers-boekje te maken. Inmiddels staat de teller al op 13 bloggers. Streven is circa 15 slechthorende/ dove bloggers te vinden die mee willen helpen aan dit boekje. Het gaat er dan om dat 1 of meer (bestaande) blogs in het boekje komen. Je hoeft je verder niet over de samenstelling van het boekje te buigen. Gaan we er met de Kerstvakantie aan werken, publicatie in het voorjaar? We gaan het zien. Kortom, blog jij ook (af en toe) en wil je ook in dit boekje terecht komen, laat maar horen.
Willem komt er in ieder geval ook in te staan. Deze keer schreef hij een blog over ‘rariteiten’ van (gebaren)taal 😉

Doofblind

Vanwege de eerdere overname van de website doofblindennieuws.nl door Stichting Slakkenhuis is er (meer) aandacht voor doofblinden.
Wanneer spreekt men van ‘doofblindheid’?
We spreken van doofblindheid bij een gehoorverlies van > 35 dB en een gezichtsscherpte van < 0.3 en/of een gezichtsveld < 30 graden ( Platform doofblindheid, 1999).
Met een omvang van circa (?) 4.000 mensen (Bron Wikipedia) wikipedia.org/wiki/Doofblindheid een kleine doelgroep, maar net zo goed auditief beperkt. Een bekende vorm is ‘Ushersyndroom’.
Skydiven
Met 9 doof(blinden) zijn we dinsdag 8 en dinsdag 15 oktober gaan skydiven in Roosendaal. Een zeer geslaagde activiteit, waarbij we na afloop nog gezellig hebben gegeten. Met behulp van ‘tactiele gebaren’ werd er meer gecommuniceerd dan ik tijdens een ‘normaal’ etentje ervaar. Gaan we volgend jaar nog een keertje over doen met andere deelnemers, maar andere activiteiten staan ook op het wensenlijstje. Ken of ben jij doofblind, via de maandelijkse nieuwsbrief van doofblindennieuws.nl blijf je op de hoogte.
Weetje van de Week
Waarom is mimiek zo belangrijk voor doven en slechthorenden? Bianca van der Horst vertelt het in haar video (met ondertiteling).
En wil je voortaan als eerste op de hoogte zijn van haar 'weetjes', volg haar FB pagina.

Kerstmarkt
Zaterdag 14 december 13.00 uur, Dordrecht.
Met een (klein) groepje gaan we zaterdag 14 december naar de Kerstmarkt in Dordrecht. Na afloop gaan we nog even een hapje eten (voor rekening van Slakkenhuis). Zin om mee te gaan? Laat het even weten!

Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot - logo 1
facebook twitter linkedin website email 
MailPoet