Hier staat normaal een logo, maar je browser laadt afbeelding niet snel genoeg, sorry.
Gelukkig is de Komkommertijd weer voorbij en hebben we een nieuwsbrief vol. Van een rouwrandje, blogs, vlogs, fiets- en boottochtjes, een klap van de molen, tot aan 'The Sky is the Limit' toe. Ook wordt een nieuwe dienst van Slakkenhuis uitgelegd.

Overleden

We kregen eerder het trieste bericht dat Piet Vonk (52) overleden is (3 augustus 2019). We (Merry, Nico en Edwin) kenden Piet al van de lagere school (Hildernisseschool). We zijn dan ook naar de uitvaart geweest. Een mooie dienst, maar uiteraard met een droeve tint. We wensen de nabestaanden dan ook heel veel sterkte toe.
Vlog
Social media en slechthorendheid. Niet altijd een ideale combinatie. Hoewel filmpjes vaker van ondertiteling worden voorzien, is er nog veel te winnen.
Céline (22, slechthorend) wil de toegankelijkheid van media onder de aandacht brengen. Hoe toegankelijk is de media eigenlijk voor mensen met een auditieve beperking? En hoe kun je ervoor zorgen dat media toegankelijker worden voor doven en slechthorenden? In deze vlog legt Céline dit uit. stichting-ctalents.nl/toegankelijkheid-media-vlog-celine/ Het filmpje is voorzien van ondertiteling (check anders YouTube instellingen).

Ben jij zelf slechthorend/doof en heb je ook een vlog gemaakt die je met de lezers wil delen, stuur dan een berichtje met de link van je vlog. Dan kijken wij (ook) graag naar je vlog en proberen we dat in de volgende nieuwsbrief mee te nemen.
Schrijf je liever een blog? Ook dat horen we graag!

Jenevermuseum

Afgelopen zondag (25 augustus) was er de rondvaart met de fluisterboot en het bezoek aan het Jenevermuseum/branderij in Schiedam. Met 31 personen was de boot lekker vol. De rondleiding werd in 2 groepen gedaan, zodat iedereen het goed kon volgen (ondersteuning door 2 tolken per groep), dus men hoefde niets te missen.

Fluisterboot

Doofblinden

Met de overname van de website doofblindennieuws.nl probeert Stichting Slakkenhuis ook meer doofblinden bij de activiteiten te betrekken. Doofblinden heb je net als slechthorenden in allerlei gradaties. Van beginnende doof-/blindheid tot volledig doofblind. Gelukkig zijn er stichtingen/ verenigingen die activiteiten organiseren, maar een extra activiteit is nooit weg. Vandaar dat het idee ontstaan is om met doofblinden te gaan skydiven (in een windtunnel wel te verstaan). Navraag bij Indoor Skydive Roosendaal gaf aan dat ze wel met slechtzienden of slechthorenden skydiven gedaan hebben, maar nog niet met doofblinden. Gelukkig zien zij wel mogelijkheden. Hoewel het een spannende activiteit is, is juist het gebruik van de overige zintuigen het fijne van deze activiteit.
Inschrijving is (helaas) inmiddels even stopgezet vanwege voldoende ontvangen aanmeldingen. Wel staat het eenieder vrij om een berichtje te sturen, want wellicht gaan we het nog een keer organiseren (voor doofblinden wel te verstaan).

Fiscale hulp bij echtscheiding

Stichting Slakkenhuis probeert op verschillende manieren de slechthorenden/ doven te helpen. Doordat Edwin eerder al een paar keer wat adviezen gegeven heeft aan slechthorenden die gingen scheiden, was het een kleine stap om deze hulp in een ‘dienst’ van Slakkenhuis aan te bieden.
Meer info op: Slakkenhuis.org/fiscale-hulp-bij-echtscheiding/
OPCI Huiskamerbijeenkomsten
OPCI is volledig onafhankelijk. Niet gebonden aan CI leveranciers of andere marktpartijen. Een merkadvies tijdens een huiskamerbijeenkomst is dan ook zeker niet aan de orde.
Wat mag u wél verwachten tijdens OPCI huiskamerbijeenkomst? Ontmoeting met mede-CI-dragers. We luisteren naar elkaars ervaringsverhalen en delen tips met elkaar. Kom je in aanmerking voor een CI of overweeg je een CI? Juist die ervaringsverhalen zijn uitermate waardevol. Niemand anders dan ervaren CI dragers zijn beter in staat om te vertellen hoe het is om te horen met een CI.
Kijk hier voor een overzicht van data en locaties. Opciweb.nl/2019/06/opci-huiskamerbijeenkomsten-tweede-helft-2019/

Terugblik Slakkenhuis-fietstocht naar Parijs

Van donderdag 22 augustus tot vrijdag 30 augustus was een Slakkenhuis-fiets-team onderweg van Rotterdam naar Parijs. Met uiteindelijk 643 kilometers trappen de eindstreep gehaald. Wil je weten hoe deze lange week is verlopen, lees dan onze reisverhalen nog maar na. Dan wel met oudste datum beginnen ;-)

Klap van de molen

Lijkt het je leuk om een molen te bezoeken, waarbij je ook kunstenaars kunt ontmoeten en kunt ‘luisteren’ naar het Nederlands Gebarenkoor?
Kom dan naar:
Molen Kyck over den Dyck (Dordrecht), zondag 6 oktober 2019
Het Nederlands gebarenkoor treedt op van 13.30 tot 14.00 uur en tussen 16.00 uur en 16.30 uur.
Bezoekadres, klik op de link: Molen-dordrecht.nl Schrijf en gebarentolken zijn aanwezig. Toegang gratis. Begane grond voor iedereen toegankelijk. Molen bezoeken alleen mogelijk voor mensen die goed mobiel zijn.
En als je tijdens het bezoek toch een 'klap van de molen' hebt gehad, kun je het bijbehorende T-shirt hier bestellen.

Niet vergeten

  • Zaterdag 21 september 2019, Wandel mee op Usher Awareness Day!
  • Zaterdag 28 september 2019, WereldDovenDag (Zwolle). Werelddovendag.nl
  • Zaterdag 5 oktober 2019: Reünie
  • Zondag 6 oktober 2019 Molenbezoek
  • Woensdag 6 november 2019: LEF diner
  • En check het overzicht op TheatermetTolk
  • 7 sep 2019 t/m 1 okt 2019 - I-m-perfekt
    "Jan is zelf vanaf geboorte met progressieve perceptieve gehoorverlies aan het leven en momenteel is hij in fase van ernstig slechthorend naar doof worden gegaan. Deze persoonlijke ervaringen wilde Jan via zijn kunst met anderen kunnen delen. Jan heeft tijd genomen om met zijn kunst niet alleen over zichzelf gaan vertellen maar juist blinden, doven en mensen op rolstoel uitdagen om nieuwe ervaringen en onbekende waarnemingen samen gaan beleven."Klik hier voor meer info.",
Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot - logo 1
facebook twitter linkedin website email 
MailPoet