Hier staat normaal een logo, maar je browser laadt afbeelding niet snel genoeg, sorry.
Waar het in de vorige nieuwsbrief over hommels ging, nu mollen.... Maar eerst de tip van de maand!
Er is genoeg gepost over corona (doorzichtige) mondkapjes, maar deze tip willen we de lezers toch niet onthouden. Je herkent het vast wel, touwtjes achter je oren spannen en in de klit met je oorhanger(s). Maar iedereen heeft wel een 'keycord' in de la liggen. Klik hier voor het filmpje.
Bron: Thomas Lange

Wetsvoorstel

De erkenning van de Nederlandse gebarentaal (Wet erkenning Nederlandse gebarentaal) is weer een stapje verder De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan zet, al valt niet te verwachten dat daar nog belemmeringen ontstaan voor het wetsvoorstel.

Rotterdam ontdekken in gebaren

Als je je vooraf aanmeldt krijg je een inlogcode en kun je vanuit je luie stoel mee wandelen met de gidsen Kirsten en Gera. Zij laten je in een half uur een paar unieke plekjes van Rotterdam zien.
Dinsdag 6 oktober 14.00 (duurt 30 minuten), virtuele wandeling kan op een later tijdstip ook bekeken worden).
Klik hier voor aanmelden en houd stevige wandelschoenen bij de hand ;-)

Bekijk je Rotterdam liever vanuit de lucht? Dat kan ook, zie https://www.youtube.com/watch?v=b8KXlIK6PtY (Probeer maar met je muis over het scherm te bewegen, real 3D) Geen hoogtevrees hebben!

Met een (visuele) of auditieve beperking werkt het anders

In opdracht van het College voor de Rechten van de Mens heeft het Nivel onderzoek gedaan en de resultaten uitgebracht in de handreiking ‘Het werkt anders’. Doel van de handreiking is de kans op werk van deze groep mensen te vergroten.
Download hier de 'handreiking'. (pdf)
Hieronder een citaat uit de handreiking, maar zou zeggen, lees het hele document.
Zie pdf, paragraaf 2.5 Communicatie op het werk
Auditieve beperkingen: communiceren met verschillende talen
Mensen met en zonder een auditieve beperking spreken soms verschillende talen: het gesproken Nederlands en gebarentaal. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die al op vroege leeftijd een auditieve beperking hadden. Voor veel van hen is Nederlandse Gebarentaal (NGT) hun eerste taal en Nederlands een vreemde taal. De taal-/communicatiebarrière wordt in de literatuur genoemd als de belangrijkste reden voor de lage arbeidsparticipatie onder mensen met een auditieve beperking , en veroorzaakt veel knelpunten als het gaat om werk. Zie ook de toelichting in bijlage A.
Mensen die vroeg doof zijn geworden, gebruiken veel gebarentaal en zijn heel visueel en dat brengt een andere manier van met elkaar omgaan met zich mee. Deze kunnen ook op de werkvloer tot problemen en misverstanden leiden. Vroegdove mensen zeggen waar ze naartoe gaan (‘Ik ga naar het toilet’) of ze doen de lamp even aan of uit om te laten weten dat ze weglopen. Zomaar weglopen vinden ze onbeleefd, want niemand kan hen roepen. Dat is voor horende mensen onwennig. De fysieke ruimte is ook groter. Horende mensen komen altijd dicht tegen elkaar aan zitten of dichter bij elkaar staan. Hoe dichter bij hoe meer interesse. Maar mensen die doof zijn moeten andere mensen kunnen zien en bij hen betekent meer afstand juist dat ze je goed willen kunnen zien.

EHBO

Wil je meer weten over EHBO, of je kennis een beetje opfrissen? Klik dan hier. Is gratis, wel leerzaam. En hoewel er filmpjes bijzitten en men met een Belgisch accent spreekt ;-) is het wel ondertiteld (anders op 'tandwieltje' rechtsonder klikken, dan kun je ondertiteling aanzetten.

Lego

Wie is er niet groot mee geworden...
Sinds kort hebben ze ook een poppetje met een 'hoortoestel'. Nu niet direct wereldnieuws, maar voor kinderen met gehoorverlies is dit toch echt een 'grote stap' vooruit.
Legoblokje met hoorapparaat
En als je er even naar zoekt, is er een hoop beschikbaar, bijvoorbeeld een pop met een CI

Maandblad SamenHorenD

Zoals gebruikelijk bij een 'startup' enige vertraging, maar het gaat er toch van komen, de printversie. Nog even geduld. En wil jij ook een keer met je verhaal (rondom gehoor) in het blad komen te staan, laat het dan even weten. Proefnummer ontvangen? Dat kan! Lees hier verder.

Joyce de Ruiter

Alweer tijdje geleden was zij gastspreekster bij 'De Boekenberg' (Banenmarkt Slakkenhuis, februari 2019). Zij deed mee in 'Praat Mee'. Jammer genoeg niet ondertiteld, maar hopelijk kun je het toch volgen. Of kijk anders of je het boek van haar aan kunt schaffen: "Niet horen niet zien niet zwijgen"

Mollen

"Naakte molratten zijn slechthorend - en dat is maar goed ook". Menig lezer zal zijn/ haar wenkbrauwen optrekken..., maar de natuur is niet gek...
Lees hier het 'Scientias' artikel.
Spoiler: "Want als ze niet slechthorend zouden zijn, werden ze doof van het lawaai dat ze zelf maken."

Blog

Willem is weer in de pen geklommen, voor hem geen slapeloze nachten, maar wel 'spannend'. Lees hier verder "Nog 3 nachtjes slapen".

Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot 2020
facebook twitter linkedin website email