Hier staat normaal een logo, maar je browser laadt afbeelding niet snel genoeg, sorry.
Afgelopen dagen flink aan het hamsteren geslagen. Kunnen immers weer zonder mondkapje winkelen. Letterlijk een verademing. Andere klanten weer met een glimlach voor laten gaan bij de kassa.... Dat dan weer niet ;-) maar het is allemaal wel weer een stuk gezelliger. Nu nog de 1,5 meter regel afschaffen en we kunnen elkaar weer om de nek vliegen. Tot die tijd: keep safe.

R.I.P.

Via FB vernamen wij dat Tamara van Meer is overleden. Diverse lezers van deze nieuwsbrief kenden Tamara via de P.J. Evertseschool (en/of toenmalige metro ongeluk).
Wij wensen haar familie veel sterkte toe.
https://www.facebook.com/tamara.vanmeer.9

Bijna...

Op 1 juli 2021 treedt de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal in werking. Naast de voorzieningen die er al zijn voor gebarentaligen, krijgt de taal een juridische erkenning die zich vooral toespitst op het bestuurlijke verkeer en het rechtsverkeer.
Dit betekent in ieder geval dat crisiscommunicatie zoveel mogelijk vertaald moet worden in de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en dat iemand tijdens een rechtszitting zich kan uiten in deze taal en gebruik kan maken van een tolk.
Tekst van de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal nalezen, of een dwaallicht hier op wijzen? Klik hier (pdf, 4 pagina's).

Vaccinatiebewijs en appjes

Er is veel over geschreven en voor je het weet is een nieuwsartikel al weer achterhaald.
Kijk daarom op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
voor actuele informatie of gebruik de CoronaCheck-app. Ook handig bij reizen naar het buitenland: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
In juli of augustus naar het buitenland en heb je nog geen vaccinatiebewijs (ouder dan 14 dagen), kijk dan op testenvoorjereis.nl

Allegaartje rubriek, voor elk wat wils ;-)

25? Feestje!

Willem is er maar duidelijk over: "Het leven is vurrukkulluk". Lees zijn blog maar.
https://willemrichter.tumblr.com/post/654966126057521152/het-leven-is-vurrukkulluk
En als Willem goed geteld heeft, is dit inmiddels zijn 25-ste bijdrage aan de nieuwsbrief. Kortom, Willem Bedankt! Dat er nog maar vele mogen volgen.

En wil je zelf ook een keer met je blog in de nieuwsbrief komen te staan? Laat maar even weten.

Techbedrijven trainen AI om te kunnen liplezen

Eerst hadden we gelaatsherkenning, en nu komt er liplezen via artificiële intelligentie. Het zou ingezet kunnen worden op plekken waar veel lawaai is en je bijvoorbeeld een koptelefoon moet dragen om het lawaai te dempen - denk aan een fabriek, een arbeider met een bladblazer, enz. Maar ook in hospitalen zou het gebruikt kunnen worden, voor mensen die niet kunnen spreken omwille van een ingreep.
Een eerste toepassing als app bestaat al: SRAVI oftewel Speech Recognition App for the Voice Impaired, gemaakt door het bedrijf Liopa. Het is redelijk rudimentair, zo lees je bij www.Vice.com, maar wel een doorbraak voor VSR of visual speech recognition.
Een interessant achtergrondartikel hierover bij Vice.
https://www.vice.com/en/article/bvzvdw/tech-companies-are-training-ai-to-read-your-lips
[Redactie: Link werkt niet, daarom google cache link gebruikt, op nieuwe pagina even scrollen.)

Bron: Netties.be [Zij hebben elke week een interessante nieuwsbrief. Kunnen ze bij Slakkenhuis nog een puntje aan zuigen......]

En tot AI toereikend is, kun je zelf oefenen via https://spraakafzienoefenen.nl/

Last minute, help je mee?!

Binnen het Deelkrachtproject Effectiviteit behandelgroepen doen wij onderzoek naar wat er goed werkt in de vroegbehandeling van dove en slechthorende kinderen (voor meer informatie over ons project, zie https://www.deelkracht.nl/projecten/effectiviteit-behandelgroepen/).

Voor dit project gaan wij graag met ouders van dove/slechthorende kinderen t/m 6 jaar in gesprek over hun ervaringen in de vroegbehandeling. Tijdens deze online bijeenkomsten komen ouders in contact met andere ouders van dove/slechthorende kinderen en kunnen zij ervaringen uitwisselen met ons en met elkaar.
Wij houden groepsgesprekken op:
  • 1 juli (voor ouders van kinderen die al op school zitten)
  • 8 juli & 13 juli (voor ouders van kinderen die nog niet naar school gaan)
Wij zijn nog op zoek naar ouders die willen deelnemen.
Je mening en ervaring zijn heel belangrijk! Je helpt het onderzoek, maar ook ouders die na jou door onze organisaties worden begeleid. Als dank voor het meedoen ontvang je een digitale cadeaubon van 50 euro van ons. Er kan één ouder per gezin deelnemen.

Activiteiten

Graag hadden wij een lange lijst met activiteiten bekend gemaakt. Nog even geduld, gaan we allemaal nog wel inhalen als er weer meer mogelijkheden zijn.
Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot 2020
facebook twitter linkedin website email