Hier staat normaal een logo, maar je browser laadt afbeelding niet snel genoeg, sorry.
Het voorwoord inmiddels al een paar keer herschreven... ;-) Tijdens het voorbereiden van deze nieuwsbrief (1) ligt er een pak sneeuw op de straat, (2) ijzelt het, (3) is het ineens lente, (4) of is het 's nachts toch nog (weer) onder nul. "Never a dull (saai) moment" met het Hollandse weer. Maar de schaatsen kunnen voorlopig weer naar zolder, al zal het nog menigmaal koud worden. Toch, de lente is in aantocht!

SMS - 112

Als je niet (goed) kunt bellen vanwege je gehoor en het toch prettig vindt om 112 te kunnen bereiken in geval van nood, lees dan de instructies via de volgende link (pdf).
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2021/02/11/sms%E2%80%99en-naar-alarmnummer-112/Informatie+sms+naar+112+v3.0.pdf
Daar staat precies omschreven hoe je een en ander regelt. En je weet, stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen! We hopen het liefst dat je het nooit nodig hebt, maar als het dan toch nodig is, kun je het maar beter goed geregeld hebben. Kortom, behoor jij tot de doelgroep die er mee geholpen is, doe het dan NU. ;-)

Sprookjes

Of sprookjes bestaan? Zeker weten!
Of Willem in sprookjes gelooft? Lees maar verder op zijn blog: https://willemrichter.tumblr.com/post/644265635424124928/er-was-eens

Kamervragen pilot speaksee

Minister W. Koolmees heeft 17 februari 2021 Kamervragen (pdf) beantwoord over de pilot Speaksee.
Speaksee is een hulpmiddel om spraak naar tekst om te zetten. Zie hun website: https://speak-see.com/nl
Indien een verzekerde een medische indicatie heeft, kunnen op grond van de Zorgverzekeringswet ook hoorhulpmiddelen verstrekt kunnen worden die specifiek noodzakelijk zijn voor het werk.
De minister heeft bevestigd dat een eventuele vergoeding van spraakherkenningssystemen onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars valt.
Auditief beperkten kunnen dus, ook specifiek voor in een werksituatie, bij hun zorgverzekeraar een aanvraag indienen voor ondersteuning via een spraakherkenningssysteem.
Vraag 6
In hoeverre klopt het dat bij de zorgverzekeraars de wil ontbreekt om dit hulpmiddel te vergoeden, omdat de financiële baten als gevolg van vergoeding bij UWV en dus SZW liggen?
Antwoord 6
Navraag bij de zorgverzekeraars leert dat er geen onwil is om dit hulpmiddel te vergoeden. Daarbij zijn tot nu toe weinig aanvragen gedaan voor vergoeding van Speaksee. In het verleden is er eenmaal een casus afgewezen voor vergoeding. Dit had er onder andere mee te maken dat er naar de mening van de zorgverzekeraar goede alternatieven voor Speaksee (Ava en Earfy) op de markt zijn die doelmatig kunnen zijn. Deze apps zijn vrij toegankelijk voor particulieren. Bij het vergoeden van zorg gaan zorgverzekeraars, net als het UWV, uit van de meest doelmatige oplossing.

Bekijk hier een demo van Speaksee.
------------------------------------------------------------
Mocht je een hulpmiddel hebben met spraakherkenning, dan is het goed om te kijken of je zorgverzekeraar hier een kostenvergoeding voor kent.

Ken jij iemand op het VWO?

Niet voor overige belangstellenden, maar wellicht kun je iemand op VWO tippen voor een masterclass gebarentaal? https://www.ru.nl/pucsociety/scholieren/masterclasses/interesse-irma-mark-online-masterclass-gebarentaal/

Belastingaangifte

De een krijgt er rillingen van, de ander draait zijn/ haar hand er niet voor om, maar vanaf 1 maart kunnen weer de belastingbiljetten (online) ingevuld worden. Voor de een meevaller, voor de ander een tegenvaller.
Maar keer je schoenendoos om, kijk of je het afgelopen jaar (2020) zorgkosten hebt gemaakt die niet onder het eigen risico vielen en die ook niet vergoed zijn. Wellicht krijg je dan wel iets terug van de Belastingdienst. Denk daarbij ook aan de bijdrage voor een nieuw/ vervanging hoortoestel(len). De batterijtjes tikken niet zo hard aan, maar tellen wel mee om boven de drempel uit te komen. En zo'n drempel is voor iedereen anders (afhankelijk van het inkomen). Dus waar de buurman links niets terug krijgt, kan de buurman rechts wel wat terug krijgen. Dus altijd even checken.
En vergeet niet je hypotheekrente, lijfrentepremie of giften mee te nemen in de aangifte.
Mocht je er niet uitkomen, kun je altijd een e-mail sturen naar info@slakkenhuis.org
Je krijgt dan altijd binnen 48 uur een reactie. Wellicht hebben we gelijk een antwoord voor je, soms kunnen we helpen met de aangifte (hulp op afstand via pc -
Microsoft Quick Assist). Let wel: we vragen nooit om de DigiD codes, die kun je ingeval van hulp op afstand zelf invullen zonder dat deze voor derden zichtbaar is.
Succes met invullen. Voor 1 mei 2021 ingevuld en geld terug? Dan krijg je dit voor 1 juli 2021. Als je een 'uitnodiging' van de Belastingdienst hebt gekregen, dan uiterlijk 1 juni 2021 aangifte doen, of tijdig uitstel vragen, of schakel 'hulptroepen' in, zie @ boven.
En zoals ik zelf altijd maar zeg, ik betaal graag heel veel belasting. Dat houdt immers in dat ik ook heel veel verdiend heb (of heel veel spaargeld heb). Voor de nieuwsgierigen onder ons, ik hoef geen belasting te betalen...... ;-)

Activiteiten

Graag hadden wij een lange lijst met activiteiten bekend gemaakt. Nog even geduld, gaan we allemaal nog wel inhalen als er weer meer mogelijkheden zijn.
Tot de volgende nieuwsbrief. Stuur deze nieuwsbrief door naar familie, vrienden, bekenden en laat hem/haar zich ook aanmelden op de gratis nieuwsbrief. Bij voorbaat dank. Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor een overzicht van de eerder verzonden nieuwsbrieven.

Met hartelijke groet, het Slakkenhuis-team
Voetnoot 2020
facebook twitter linkedin website email