Digitale vaardigheden zijn altijd handig en zeker als je gaat solliciteren, is het een pluspunt als je aan kunt geven dat je digitaal sterk onderlegd bent. Voor een eerdere bijeenkomst kregen we niet genoeg aanmeldingen (verkeerde dag, alleen ’s avond, dan werk ik, enz.). Wel kregen we diverse reacties dat men belangstelling heeft. Voor ons aanleiding om er een ‘digitale versie’ van te maken. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Daarnaast hebben we ook input nodig van de deelnemers.
Aanbod?
We gaan deze webpagina vullen met cursusmateriaal. Het meeste materiaal is van derden, maar liever goed doorverwijzen, dan slecht bedenken 🙂 Telkens als er iets nieuws is toegevoegd, hogen we het volgende nummer op: 16. Er zit geen vaste regelmaat in dat we iets toevoegen. Soms lopen we ergens tegenaan, waarvan we denken, handig! Wel zullen we regelmatig in de Slakkenhuis nieuwsbrief iets melden over de ontwikkelingen van deze pagina.
Vervolgens zul je zelf aan de slag moeten gaan. Dat kost energie, tijd en doorzettingsvermogen. Google maar op ‘Vergeetcurve van Ebbinghaus‘ (In de loop van de tijd vergeet men weer veel van wat geleerd is) en ‘Steile leercurve‘ (In het begin leert men makkelijk, maar naarmate men dieper op de stof ingaat, wordt het leren moeilijker en is er het risico van afhaken door de deelnemer). Kortom, het komt je niet aanwaaien. Je zult er regelmatig wat aan moeten doen.
Alleen?
Er is geen klassikaal onderwijs. Maar je hoeft het ook niet alleen te doen. Soms is er binnen de familie, vriendenkring iemand te vinden die dezelfde interesse heeft. Samen kom je verder en is ook gezelliger. Maar ook is er de mogelijkheid om ons te benaderen met je vragen. Wij weten meer niet dan wel, maar soms helpt het als iemand anders met je meekijkt, of het op een andere wijze uitlegt.
Hoe vraag/ suggesties doorgeven? Mis je een onderwerp?
Je kunt het contactformulier gebruiken om een e-mail te sturen met je vraag, of suggestie met een betere website/bron (wij weten zeker dat die er zijn, maar we moeten ergens beginnen).
Dan proberen wij binnen 48 uur te reageren. Afhankelijk van de vraag kunnen we een concreet antwoord geven, of je doorverwijzen naar een andere website, je een pdf met meer info toesturen, of een andere tip geven waar je verder mee kunt. Je staat er niet alleen voor, maar je zult wel zelf aan de slag moeten.
Wat niet?
Het zou zomaar kunnen dat je het leuk vindt om Chinees of Russisch te leren. Zeker de moeite waard, maar niet wat wij voor ogen hebben met deze service. Het moet wel raakvlakken hebben met ‘digitale vaardigheden’. Doe-het-Zelvers met een verbouwingsklus kunnen beter bij een bouwmarkt informeren.
Tempo?
Dat is het makkelijke van de meeste cursussen. Je kunt je eigen tempo bepalen. Stoppen? Soms is even doorbijten een betere optie, maar er kunnen legio redenen zijn waarom je toch wilt stoppen. Aan ons hoef je geen verantwoording af te leggen. Zoek je gewoon een andere cursus / digitale vaardigheid uit, waar je wel verder mee wil gaan!
Ik wil …… leren!
Hieronder gaan we een lijstje maken met bronnen/tips waar je iets kunt leren over het genoemde onderwerp. Deze cursussen zijn gratis. Soms is het 1 A4-tje, soms is het een heel boekwerk, of een website met veel info.
Boekentip(s)
* Windows voor senioren; heel basic, maar kan een prima startpunt zijn om ‘digibeet’ af te worden. Tip: Kijk ook eens in de bibliotheek. Voor hetzelfde geld een jaarabonnement en dan kun je heel veel ‘digitale vaardigheden’ aanleren/ lezen!
** De volgende tip is geen digitale vaardigheid, maar wel een mooie nieuwsbrief waar je wat mee kunt. Door het gevarieerde aanbod in de nieuwsbrief komen allerlei digitale ontwikkelingen aan bod. Dat geeft jou weer inspiratie om verder te lezen, of je in een onderwerp te verdiepen. De nieuwsbrieven verschijnen wekelijks en heb je een keer geen tijd, ga je gewoon met de volgende nieuwsbrief verder. Klik op de onderstaande links voor aanmelden.
Wat is een MOOC?
Een MOOC is een zogeheten Massive Open Online Course, oftewel een cursus die gratis online wordt gegeven waar iedereen aan deel kan nemen.
Ook in Nederland zijn veel gratis MOOCs te vinden van universiteiten en andere aanbieders. Google maar op MOOC.
2 grote aanbieders zijn: Coursera en Udacity Veelal in het Engels, maar op vrijwel alle kennisgebieden is wel wat te vinden.
1) Microsoft Office. Word / Excel/ Acces/ Powerpoint/ Outlook / diverse versies, zoals 2000, 2002, 2003, XP, 2007, 2010, 2013, 2016. Deze kun je allemaal vinden op: Gratiscusus.be
* Heb je nog geen MS Office? Kijk dan eens op OpenOffice.org In grote lijnen komt het overeen met MS Office. Als je geen geld uit wilt geven aan een pakket, is dit een waardige vervanger. Kun je wel een investering doen in het vergroten van je MS Office vaardigheden, zoek dan op ‘Microsoft Office Professional Plus 2016’, dit is rond de €35 te koop. Is dan niet de nieuwste versie, maar je komt er een heel eind mee. Voordeel is dan dat je met software werkt, die in het bedrijfsleven ook gebruikt wordt.Ook zijn er mogelijkheden om examens af te leggen, waarmee je officiële certificaten kunt behalen.
Ook een heel handig startpunt is de volgende website:Office 365-trainingscentrum
Als je daar op een van de de icoontjes klikt, krijg je schitterend cursusmateriaal.
2) Google’s Digitale werkplaats – na het aanmaken van een account, kun je hier een heel gevarieerd aanbod van digitale vaardigheidscursussen volgen. Er zitten wel regelmatig videofilmpjes tussen, maar eronder is de tekst uitgeschreven, zodat je ook zonder geluid toch de boodschap kunt volgen.
3) Twitter voor beginners
4) LinkedIn Gratis handleiding. En ook de moeite waard: “Checklist LinkedIn profiel‘
Tip: pas je LinkedIn url aan (kort filmpje met uitleg) en pas ook je achtergrondfoto aan bij je LinkedIn profiel (kort filmpje met uitleg)
5. iPad voor beginners (klik op link hiervoor, op nieuwe webpagina, circa 2/3 scrollen, rechterkant ‘oranje’ button, download pdf
6.iPhone voor beginners (klik op link hiervoor, op nieuwe webpagina, circa 2/3 scrollen, rechterkant ‘oranje’ button, download pdf
7. Android voor Tablet (klik op link hiervoor, op nieuwe webpagina, circa 2/3 scrollen, rechterkant ‘oranje’ button, download pdf
8. Cursus InDesign InDesign gebruik je om brochures, documenten en communicatiemiddelen op te maken. klik op link hiervoor, op nieuwe webpagina, circa 2/3 scrollen, rechterkant ‘oranje’ button, download pdf
InDesign is niet gratis, maar er zijn gratis alternatieven.
9. SEO Zoekmachine-optimalisatie (vaak SEO genoemd), Search Engine Optimization, klik op link hiervoor, op nieuwe webpagina, circa 2/3 scrollen, rechterkant ‘oranje’ button, download pdf
10. PhotoShop
11. Dropbox
12. Bewerkbaar pdf bestand. Soms zie je wel eens een pdf invulformulier dat je kunt bewerken (invoer). Dan kun je de tekst gewoon typen. Handig voor mensen met een slecht handschrift. Maar hoe maak je zo’n formulier? Kijk daarvoor eens op de volgende website: https://www.pdfescape.com/windows/ Adobe kun je vervolgens hier gratis downloaden: https://get.adobe.com/nl/reader/
En wil je een pdf achteraf nog voorzien van tekst, kijk dan op smallpdf.com/nl/pdf-bewerken (gratis versie gebruiken, dan enkel tekst toevoegen)
13 Dit is een heel mooi overzicht (wordt nog regelmatig bijgewerkt). Zie https://marketingmenu.io/ Zo worden er tools genoemd voor Pinterest, TikTok, YouTube, Webinars, Videohosting, Video editors, WordPress plugins, SEO en nog veel meer.
14 Half februari 2020 wordt ook gestart met een cursus WordPress. Deze is ook gratis.
15. Filmpje ondertitelen? Kijk dan eens op Headliner App en maak je eigen ‘sollicitatie video’ 🙂
16. Diverse tools voor bewerken foto’s / afbeeldingen. Kijk eens op de website mara.photos Aangezien het een hoop mogelijkheden zijn, hebben we de icoontjes in een pdf gezet met een korte omschrijving of afbeelding met het effect dat het tooltje geeft. Download hier de pdf (28 pagina’s). Een paar zijn ‘groen’ gemaakt, waarvan we denken dat ze in de praktijk nog wel eens gebruikt kunnen worden. De overige zijn ook bruikbaar, maar soms was effect of doel niet duidelijk. Gewoon even doornemen, ben je weer helemaal bij.