Schrijftolktest

Ben jij een ’tester’, klik op de volgende url: https://docs.google.com/document/d/1tFqjytPG_MSn60ECoiQGwWVHpdfLh5JVjZP0ePMs530/edit

Dit kan dan met een tablet, mobiel, laptop of pc.

Dit is een ’testpagina’ om te kijken of er een alternatieve werkwijze mogelijk is voor schrijftolken. Concept ontstond doordat bij een theaterbezoek met veel slechthorenden/ doven en 1 of 2 schrijftolken er in de regel niet genoeg tablets beschikbaar zijn. Met dit project hebben we gekeken of een slechthorende/ dove zijn/haar eigen tablet/mobiel kan gebruiken en toch de tekst kan (mee)lezen van de schrijftolk. Volgens ons kan dit! De volgende stap is te kijken of een schrijftolk de tekst vanuit het ‘afwijkende’ toetsenbord direct naar het ‘google.doc’ kan krijgen. Zoja, dan biedt dat een hoop mogelijkheden voor bijvoorbeeld theaterbezoek of andere grotere evenementen, waarbij een relatief groot aantal tablets in 1 keer beschikbaar moet zijn.

Het idee is dat de schrijftolk de tekst op het document schrijft. Degene die de link geopend hebben zien dan realtime de tekst verschijnen. Hierdoor kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd de tekst meelezen op een eigen toestel.

Als de tekst vooraf beschikbaar is, denk daarbij aan een presentatie / liedjes, kan de schrijftolk de tekst middels copy/paste direct in het document plaatsen. Als de schrijftolk met 2 vensters werkt (brondocument / google document), kan deze met tab telkens switchen en knippen/plakken.

De schrijftolk kan dit experiment zelf ook uitvoeren, kwestie van een Google account, link delen.
Ik ben een Tolk
Ik ben slechthorend/ doof en wil tekst lezen op een tablet/ mobiel (android versie)
Ik ben slechthorend/ doof en wil tekst lezen op een tablet / mobiel (iPhone, iPad versie)
 

Ik ben een Tolk

Met een google account kan een google.doc aangemaakt worden.

Met elke bijeenkomst kan weer een nieuw document aangemaakt worden. Na afloop kan een document ook weer verwijderd worden.

Een ‘leeg’ document kan vooraf aangemaakt worden. Daarmee kan vervolgens een link gedeeld / gemaild worden aan de eindgebruiker, of op een eigen website geplaatst worden.

Iedereen die dan deze link heeft, kan meelezen. De inzet waarbij een privé karakter gewenst is, zal nog op de ‘oude’ werkwijze moeten plaatsvinden (beveiliging). Het via een ‘google.doc’ schrijftolken heeft in de regel een (zeer) grote groep met een openbaar karakter (denk hierbij aan bijvoorbeeld een theater).

 

Ik ben slechthorend/ doof en wil tekst lezen op een tablet/ mobiel (android versie)

Laptop refresh, Google Chrome: http://www.dummysoftware.com/easy-auto-refresh.html

Klik hier voor korte uitleg. Video, 1 minuut.

Tablet / Mobiel: Android
FireFox: download Add-on ‘Tab Reloader’ Klik daar op ‘toevoegen’. Klik hier voor document met printscreen/uitleg voor installatie.

Een alternatief: https://play.google.com/store/apps/details?id=mobi.mgeek.tabreload Daarbij moet je dan nog wel de browser van Dolphine downloaden/installeren. Je zou de interval dan wel op 15 seconden kunnen zetten, 5 seconden is er wel erg snel.

 

Ik ben slechthorend/ doof en wil tekst lezen op een tablet / mobiel (iPhone, iPad versie)

Iphone: ‘Browser Auto Refresh, zie https://itunes.apple.com/nl/app/browser-auto-refresh/id1177883066?mt=8

Nadeel van deze versie is dat tekstregel telkens weer naar boven springt, dus als schrijftolk pagina niet geregeld leeg maakt, moet je telkens scrollen, niet handig.

Een andere app is: https://itunes.apple.com/us/app/page-refresher-free/id887005806?mt=8 Daar  speelt dit probleem niet. Bij een lange tekst springt het na verversen naar onderen.

Als je deze app opent, dan de url aanpassen. Makkelijkste is via slakkenhuis.org/schrijftolktest het google doc te openen. Dus niet apart een browser openen!

Zie daar ‘geel gearceerde deel’

 

 

 

 

Maar voel je vrij om een alternatieve app te downloaden. Google op ‘Browser Auto Refresh’ of ‘Webpagina auto refresh’. Sommige versies zijn koopvarianten, maar veel zijn er gratis, wel een advertentiebanner. Afhankelijk waar deze zit, kun je deze ‘afplakken’ met een brede elastiek.

Tip

  • Zorg dat je weet hoe je je toestel op ‘nachtstand’ zet, dus gedimd licht. Een ‘zaklantaarn’ verlichting is niet fijn voor je buurtjes in de zaal.
  • Schakel overige pop ups / geluiden / signalen uit, niets zo vervelend als je naar een leuke voorstelling kijkt en allerlei WhatsApp berichten krijgt.

Heb jij een betere versie, laat het even weten via info@slakkenhuis.org Onze dank is groot!

 

Ga naar de inhoud